Novela zákona o potravinách rozširuje kompetencie kontrolórov

27.02.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Novela zákona o potravinách, ktorú podpísal prezident SR Ivan Gašparovič, rozširuje kompetencie zamestnancov orgánu úradnej kontroly potravín, upravuje sadzby pokút či zavádza sankciu pre obec v prípade nesplnenia si povinností.
"Účelom vládneho návrhu zákona je aj spresnenie vymedzenia územia obce, kde sa môže vykonávať ambulantný predaj potravín z dôvodu potrieb vzniknutých v aplikačnej praxi," uvádza sa ďalej v návrhu, ktorý pripravilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou (ŠVPS) SR.
Cieľom novej právnej úpravy je podľa rezortu pôdohospodárstva dosiahnutie vysokej úrovne ochrany zdravia ľudí a ochrany spotrebiteľa na trhu prostredníctvom nových opatrení zameraných na zamedzenie opätovného dovozu nebezpečných potravín a potravín nevhodných na ľudskú spotrebu z členských štátov EÚ.
Hlava štátu podpísala aj novelu zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy, ktorej cieľom je zjednodušiť niektoré administratívne postupy v konaní štátnej správy pri ochrane poľnohospodárskej pôdy. Tiež upraviť smerovanie a rozsah inštitútu odvodu za odňatie najkvalitnejšej poľnohospodárskej pôdy v príslušnom katastrálnom území a ustanoviť postup pri pestovaní rýchlorastúcich energetických drevín na poľnohospodárskej pôde.
 

Vyberte región